divendres, 19 de juny del 2020

El CULC rebutja la sentència del TS que anul·la part del decret del Consell sobre usos institucionals i administratius de les llengües oficials


El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura davant de la recent sentència del Tribunal Suprem (TS) que anul·la part dels preceptes del decret del Consell de la Generalitat Valenciana que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials (castellà i valencià) en l'Administració de la Generalitat, volem manifestar el següent:



1. Rebutgem la sentència del TS pel fet que impedeix comunicar-se a les administracions publiques valenciana, catalana i balear sols en la nostra llengua comuna, en considerar el TS que la Generalitat Valenciana manca de cobertura competencial i vulnera la Constitució per legislar comunicar-se sols en català i no en castellà o amb les dues llengües. El TS ignora en aquest cas la posició de la Unió Europea que afavoreix, lògicament, l’ús de la mateixa llengua en territoris de llengua compartida. I més encara, l’article 15.3 de la Llei 39/2015 del procediment administratiu de les administracions, que estableix que “Els documents, expedients, etc. si han de tenir efectes en el territori d’una comunitat autònoma en la qual siga cooficial aquesta mateixa llengua diferent del castellà, no cal traduir-los”.


2. Rebutgem igualment que el TS haja anul·lat aquells articles del decret de la Generalitat Valenciana que pretenien considerar el valencià com a llengua destacada, o d’ús preferent, pel fet que si no hi ha una discriminació positiva o un impuls a la utilització exclusiva d’espais d’ús lingüístic en valencià, mai la nostra llengua podrà aconseguir la fita d’igualtat amb el castellà al nostre àmbit lingüístic.

3. Lamentem que els partits polítics aprofiten la via judicial per aconseguir uns propòsits que en cap manera van encaminats a afavorir l’ús del valencià, sinó tot el contrari, perquè saben que hi ha un determinat poder judicial que afavorirà queixos interessos bastards.

4. Donem ple suport a les administracions citades perquè es comuniquen en català/valencià i els demanem que incrementen els lligams de cooperació comuna en tots els aspectes de la vida econòmica, cultural i social i, més ara, en els moments de dificultats que vivim tant en l’àmbit sanitari com en la resta d’àmbits assenyalats.

5. Finalment, encoratgem la Generalitat Valenciana que emprenga totes les accions legals que considere oportunes per defensar els drets lingüístics de totes les valencianes i els valencians davant les instàncies superiors que pertoque.


Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura

Castelló de la Plana, 18 de juny de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Carta a Santiago Fortuño: reflexions al voltant del canvi de denominació de la ciutat de Castelló

Benvolgut company Santiago Fortuño, Des del Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC), volem fer-vos arr...