dijous, 16 de maig del 2024

CARTA OBERTA A LA UNIVERSITAT JAUME I


El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) té entre les seues finalitats la realització de tot tipus d'accions proactives a favor de la pervivència i impuls de la llengua i la cultura valencianes. El marc inicial d'actuació de la plataforma és l'UJI, però amb voluntat expressa de projecció a les comarques de l'entorn i de connectar-se amb altres plataformes amb objectius afins d'arreu del País.

Seguint aquesta finalitat i els objectius que se’n deriven, el CULC analitza la política lingüística que es du a terme a l’UJI i, també, les accions de política lingüística i cultural que porten a terme les institucions valencianes i tenen repercussió en la societat valenciana.

Fruit d’aquest seguiment i anàlisi, el CULC veu amb preocupació una sèrie d’accions que es porten a terme a la Universitat i a la societat, i que considerem que van en contra, tant dels objectius del Col·lectiu, com dels Estatuts de l’UJI i la normativa que se’n deriva.

La primera preocupació és la falta de planificació a l’UJI per a la promoció de l’ús de la llengua pròpia entre el personal (PTGAS i PDI) i l’estudiantat i en aquest aspecte considerem que és bàsic:
  • Recuperar la plaça de tècnic de promoció o dinamització lingüística que es preveu amortitzar.
  • Dotar el Servei de Llengües i Terminologia (SLT) de suficients assessors lingüístics de català per poder atendre de manera adequada les necessitats de la Universitat.
  • Establir mesures per al compliment del Reglament d’usos lingüístics de l’UJI.
  • Recuperar la convocatòria d’incentius per al professorat que publica material docent en valencià.
  • Establir mesures per eliminar o no tindre en compte les respostes que inclouen el tema lingüístic de les enquestes de satisfacció que es realitzen entre l’estudiantat.
  • Ens preocupa també la reducció d’hores de català en moltes de les titulacions de l’UJI, especialment Publicitat i Traducció, que són titulacions que tenen molta necessitat del català.
Un altre motiu de preocupació és la falta de resposta de l’UJI a les iniciatives del govern valencià que menyspreen i ataquen la llengua pròpia. Considerem que l’UJI, com a referent per a la societat, té el deure d’implicar-se en aquests temes i denunciar o sumar-se als manifestos i declaracions d’altres universitats i entitats cíviques en contra d’aquests atacs i d’altres de similars.

Per últim, volem aprofitar per denunciar dos amenaces relacionades amb la ciutat de Castelló i el seu Ajuntament:
  • Denunciar l’informe encarregat al professor emèrit de l’UJI, Santiago Fortuño, en què dona suport al canvi de nom de Castelló de la Plana. Considerem que és molt fàcil manipular aquest informe per presentar-lo com un informe de l’UJI, i no d’un professor a títol personal. L’UJI ja es va posicionar el 2017 donant suport a la denominació Castelló de la Plana com a nom oficial de la Ciutat. Ara també hauria d’haver-se manifestat en contra o al marge de la realització d’aquest informe.
  • Denunciar la maniobra de regidors d'extrema dreta de l'Ajuntament de Castelló de pretendre eliminar dels noms dels carrers de Castelló els d'il·lustres representants de la nostra cultura, com ara Joan Fuster, Isabel Clara Simó, Empar Navarro o la plaça del País Valencià.
El CULC, davant de totes aquestes preocupacions, va demanar una reunió amb la rectora, que es va realitzar el 22 d’abril passat i li les va traslladar. Ara esperem la resposta dels òrgans de govern.

Castelló de la Plana, 16 de maig de 2024
Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CARTA OBERTA A LA UNIVERSITAT JAUME I

El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) té entre les seues finalitats la realització de tot tipus d'accion...